Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

ΜΟΥΣΙΚΗ (10/4)

Παιδάκια μου!!! Τι κάνετε, πως μου είστε;; Ελπίζω να μη σας κούρασα ή να σας δυσκόλεψα με το υλικό της προηγούμενης βδομάδας. Προσπαθώ με δυο-τρία πραγματάκια να σας απασχολώ ''μουσικά'' και ευχάριστα! Πάμε για ακόμα μία βδομαδούλα;;
Αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με μία από τις ιδιότητες που έχει ένας ήχος, η οποία ονομάζεται ''ηχόχρωμα''. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή τη λέξη, έτσι δεν είναι;; Τι είναι όμως αυτό το ηχόχρωμα;; Για να σας στο θυμίσω, θα σας πω με δύο λόγια πως όταν λέμε ηχόχρωμα ή αλλιώς χροιά, εννοούμε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει ένας ήχος, το οποίο τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους, είτε αυτός προέρχεται από τον άνθρωπο, είτε από μουσικά όργανα. Εδώ βέβαια, θα επικεντρωθούμε στους ήχους των μουσικών οργάνων. Από τι άραγε να εξαρτάται η διαφορετικότητά στον ήχο τους και πιο συγκεκριμένα στο ηχόχρωμά τους;;
Το ηχόχρωμα των μουσικών οργάνων εξαρτάται:

  1. 1. από το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται
  2. 2. από τον τρόπο που παίζονται
  3. 3. από τον τρόπο που παράγεται ο ήχος τους
Για αυτό και χωρίστηκαν σε κατηγορίες! Στα έγχορδα (χορδόφωνα), στα πνευστά (αερόφωνα) και στα κρουστά (ιδιόφωνα - μεμβρανόφωνα).
Το διαδραστικό μας βιβλίο της μουσικής είναι τόσο πλούσιο σε υλικό που αφορά στις οικογένειες των οργάνων καθώς και στα όργανα ξεχωριστά, που αξίζει να περιηγηθείτε σε αυτό! Σας το ανεβάζω ευθύς αμέσως:
Εδώ, θα κινηθείτε όπως την προηγούμενη βδομάδα, δηλαδή θα κάνετε μια αναγνωσούλα στο βιβλίο και παράλληλα θα κάνετε κλικ κάθε φορά στα τετραγωνάκια (τα γκρι ή τα μπλε) που συναντάτε κάτω από κάθε οικογένεια οργάνων. Μάλιστα, αν απλά τοποθετήσετε το βελάκι πάνω σε αυτά, πριν καν τα πατήσετε, σας δείχνει τι ακριβώς θα δείτε και θα ακούσετε!
Στο καταπληκτικό μουσικό χωριό ''Εμμέλεια'' , που σας παραπέμπει το διαδραστικό μας βιβλίο, θα συναντήσετε ένα σωρό όργανα! Μπορείτε να διαβάσετε μια σύντομη περιγραφή για το καθένα από αυτά, να ακούσετε τις δυνατότητες που έχουν στην ερμηνεία τους, να απολαύσετε το άκουσμά τους σε συνδυασμό με άλλα όργανα κ.α. Θα διαπιστώσετε, εν τω μεταξύ, πως δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα όργανα που αναφέρει το συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου μας αλλά και πάρα πολλά άλλα. Αν έχετε τη διάθεση και τον χρόνο, μπορείτε να δείτε κάποια από αυτά, αξίζει!
Τέλος, σας στέλνω δύο διαδραστικές ασκήσεις που σχετίζονται με το μάθημά μας! Καλή επιτυχία! Να μου πείτε πώς τα πήγατε από κάτω σε σχόλιο ή ό,τι άλλο θελήσετε εσείς! Μην τα ξαναλέμε!
  1. 1. http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-5943

  2. 2. http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-6160


Υ.Γ. Σημειωτέον...το γκρι τετραγωνάκι, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα μεταλλικά κρουστά μουσικά όργανα στο διαδραστικό βιβλίο μας, μπορεί να μην σας ανοίξει. Όσο για το μουσικό χωριό ''Εμμέλεια'', αν και αυτό δεν ανοίγει, χρειάζεται να κατεβάσετε το λογισμικό adobe flash player.

2 σχόλια:

  1. Κύρια εγώ δεν έμπαινα στην 1 άσκηση αλά τις άλλες τις έκανα σωστές.Βασίλης Μακρής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο βρε Βασιλάκη μου, ήμουν απόλυτα σίγουρη πως θα τα πήγαινες περίφημα!

      Διαγραφή