Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (1/5)


Καλημέρα παιδιά! Καλό μήνα! Ήρθε ο Μάης! Ακόμη και να ήταν ανοιχτά τα σχολεία, σήμερα παιδιά θα είχαμε αργία, δηλαδή θα καθόμασταν σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τους αγώνες χιλιάδων εργατών που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες και λιγότερες ώρες δουλειάς. Σκεφτείτε ότι αν ήθελε ο εργοδότης θα μπορούσε να τους κρατήσει όσες ώρες ήθελε, 12, 15 ώρες! Γι' αυτό οι εργάτες στην Αμερική ξεσηκώθηκαν. Τα υπόλοιπα θα τα διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε γιατί η σημερινή ημέρα είναι αργία. 

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η 1η Μαΐου ημέρα των εργατών συμπίπτει με την γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης και έτσι η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως επίσημη αργία κατά την οποία όλες οι υπηρεσίες, τα σχολεία και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα των εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Βασικό τους αίτημα η καθιέρωση της οχτάωρης εργασίας, καθώς μέχρι τότε οι εργάτες ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται διψήφιο αριθμό ωρών ακόμα και τις Κυριακές, καθώς και η διασφάλιση τω εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Στο Σικάγο πραγματοποιούν πορεία περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι.
Οι κινητοποιήσεις έχουν διάρκεια και στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συμπαράστασης προς τους απεργούς ένας από τους συγκεντρωμένους πετάει μια χειροβομβίδα προς τις αστυνομικές δυνάμεις και ξεσπούν ταραχές. Ο επίσημος τραγικός απολογισμός από τις ταραχές είναι 4 διαδηλωτές και 8 αστυνομικοί νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.
Στην Ελλάδα η πρώτη κινητοποίηση για την Πρωτομαγιά πραγματοποιείται το 1893. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας.

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

2 σχόλια: