Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΜΟΥΣΙΚΗ (14/5)

Παιδάκια μου καλά, γεια σας!! Πως μου είστε, πως τα περνάτε;;
Αυτή τη βδομαδούλα θα ήθελα να αναφερθούμε, να ξαναθυμηθούμε να πω καλύτερα, τις ρυθμικές αξίες και τις παύσεις τους, αυτές που ήδη έχουμε μάθει στο σχολείο μας. Οι ρυθμικές αξίες είναι σύμβολα, τα οποία μας δείχνουν τη χρονική διάρκεια που έχουν οι μουσικοί ήχοι, έτσι δεν είναι;;
Πάμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στο διαδραστικό μας βιβλίο που μας τις παρουσιάζει με έναν ξεχωριστό τρόπο;;
Θα ήθελα αρχικά να κάνετε μια σύντομη αναγνωσούλα, έτσι ώστε να σας έρθουν στο μυαλό τα σχήματά των ρυθμικών αξιών, η διάρκεια της κάθε μιας από αυτές καθώς και οι παύσεις τους.
Στο τέλος της πρώτης σελίδας του, υπάρχουν δύο γκρι τετραγωνάκια. Πατώντας στο πρώτο τετραγωνάκι, βλέπουμε ένα βίντεο, το οποίο αναφέρεται σε ένα από τα χαρακτηριστικά του ήχου, την διάρκεια:
Το δεύτερο γκρι τετραγωνάκι μας μιλά για τον ρυθμό στη μουσική:
Είναι πολύ διασκεδαστικά, αξίζει να τα δείτε!
Ακολουθεί ακόμα ένα βίντεο για τις ρυθμικές αξίες, μόνο που εδώ σας ζητείται να απαγγείλετε κι εσείς τα ρυθμικά σχήματα που σας παρουσιάζονται. Θα σας είναι πολύ κατανοητό και εύκολο, θα δείτε! Το έχει επιμεληθεί η κ. Ευτυχία Τσεσμελή, εκπαιδευτικός μουσικής που είναι πολύ ευρηματική!!
Η κ. Τσεσμελή σε αυτό το βίντεο μιλά και για τη ρυθμική αξία του ολοκλήρου καθώς και για την παύση του, όπου αυτά τα στοιχεία εμείς θα τα μάθουμε του χρόνου, αλλά δεν έχετε να χάσετε τίποτα με το να έρθετε σε μια πρώτη επαφή και με αυτά...
Πάμε τώρα να παίξουμε και κανένα διαδραστικό ρυθμικό παιχνιδάκι;;
  1. 1..http://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/5836
  2. 2. https://musicplayonline.com/activities/rhythm_composition/exercises/rhythm_composition/level_2/level_2.html
Στο δεύτερο παιχνιδάκι, πρέπει να επιλέξετε τις ρυθμικές αξίες και την παύση, που βρίσκονται στο κάτω μέρος (Rhythms), με όποια σειρά επιθυμείτε εσείς και να καλύψετε όλα τα τετραγωνάκια με τις καρδούλες. Έπειτα επιλέγετε με ποιο όργανο θέλετε να ακούσετε το ρυθμικό σχήμα που δημιουργήσατε και πατάτε το play!!!
Καλή σας διασκέδαση παιδάκια μου!! Ότι χρειάζεστε, είπαμε....μηνυματάκι ή σχόλιο!!

2 σχόλια: