Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

ΜΟΥΣΙΚΗ (29/5)

Παιδάκια μουουουου.... τι κάνετε;; Πως μου είστε;; Δε μου λέτε τώρα ...είστε έτοιμα να τα πούμε από κοντά;; Έφθασε η στιγμή και την περιμένω πως και πως!! Εντάξει ...πλησιάζουν οι μέρες που θα συναντηθούμε αλλά νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε ακόμα μια διαδικτυακή επαναληψούλα σε μαθηματάκι που έχουμε ήδη διδαχθεί!!
Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε τι είναι το πεντάγραμμοτο κλειδί του Σολτα ονόματα των νοτών καθώς και τις θέσεις τους πάνω στο πεντάγραμμο;;
Αρχικά θα ήθελα να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο το οποίο αναφέρεται στο πεντάγραμμο και στις νοτούλες.
https://safeyoutube.net/w/S1iI (Δημιουργία και αφήγηση: Ευτυχία Τσεσμελή).
Σε αυτό το βίντεο, λίγο μετά το 5ο λεπτό, σας ρωτά η αφηγήτρια πού βρίσκεται η κάθε νότα, σε ποια γραμμούλα ή σε ποιο διάστημα. Προσπαθήστε να απαντάτε, δε θα δυσκολευτείτε καθόλου κι αν θέλετε, μου γράφετε σε σχόλιο ή σε μήνυμα τις απαντήσεις.
Στο επόμενο βίντεο, θα δείτε τι είναι το κλειδί του Σολ και πως γράφεται.
https://safeyoutube.net/w/dWiI (Δημιουργία και αφήγηση: Γιώτα Τηγανούρια).
Αυτό το βίντεο δεν χρειάζεται να το δείτε οπωσδήποτε ολόκληρο, αλλά μέχρι εκεί που παρουσιάζει το κλειδί του Σολ! Είναι προορισμένο για μικρότερα παιδάκια και αναφέρεται στη συνέχεια μόνο σε δύο νοτούλες κι όχι σε όλες.
Θα πρότεινα να ρίξετε και μια ματιά στο μουσικό χωριό ''Εμμέλεια''!
Προβάλλει με αρκετά παραστατικό τρόπο επίσης πληροφορίες για το πεντάγραμμο, το κλειδί του Σολ και τα φθογγόσημα!
Μπαίνοντας, πατάτε το Β, έπειτα Μουσική σημειογραφία 1 και τέλος το 1 που βρίσκεται κάθετα δεξιά, κάτω από το Β. Παράλληλα, διαβάζετε το κείμενο από κάτω, το μετακινείτε πάνω κάτω ή αλλάζετε σελιδούλα με το βελάκι.
Τι λέτε όμως, παίζουμε λίγο;;
Σε αυτό το παιχνίδι, ακούτε αρχικά τις νότες με την σειρά, δηλαδή την μουσική σκάλα του Ντο. Έπειτα μπορείτε να παίξετε κι εσείς με τη σειρά σας όποια νότα επιθυμείτε, με όποια σειρά σας αρέσει. Μάλιστα μπορείτε να τραγουδάτε την κάθε μία, αφού την παίξετε!
Εδώ τοποθετείτε τις νοτούλες στη σωστή θέση πάνω στο πεντάγραμμο.
Σε αυτό, επιλέγετε το σωστό όνομα της νότας που κινείται πάνω στο πεντάγραμμο! Προσοχή όμως ...πρέπει να προλάβετε να το κάνετε, πριν περάσει την κόκκινη γραμμούλα! (Δεν πειράζει αν δεν θυμάστε κάποιες από αυτές, σημασία έχει η προσπάθεια και η διασκέδασή σας!)
Ελπίζω να μην σας κούρασα παιδάκια μου, τα λέμε σύντομα στις τάξεις μας...ανυπομονώ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου