Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΜΟΥΣΙΚΗ (7/5)

Γεια σας παιδάκια μου!! Πως είστε, τι κάνετε;;
Σήμερα θα ήθελα να αναφερθούμε στην ανθρώπινη φωνή, σε αυτήν την θαυμαστή ικανότητα του ανθρώπου!
Με τη φωνή μας μπορούμε να μιλήσουμε, να φωνάξουμε, να γελάσουμε, να κλάψουμε, να τραγουδήσουμε, να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας. Η ανθρώπινη φωνή συνδέεται άμεσα με την ακοή κι οι δυο μαζί βοηθούν στο να εκφράσουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες. Πως παράγεται όμως η φωνή μας;;
Στον άνθρωπο η φωνή παράγεται με την βοήθεια των φωνητικών χορδών. Όταν ανασαίνουμε, οι χορδές μας βρίσκονται σε απόσταση, ενώ όταν μιλάμε ή τραγουδάμε, αυτές πλησιάζουν η μία την άλλη και καθώς ο αέρας φεύγει από τους πνεύμονες μας, αυτές πάλλονται με αποτέλεσμα να παράγεται ήχος!! Να ...κάπως έτσι!
Στον ακόλουθο σύνδεσμο, μπορείτε να ηχογραφήσετε την φωνή σας,με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει μικρόφωνο στον υπολογιστή σας ή στη συσκευή που χρησιμοποιείτε.
Οι ανθρώπινες φωνές, με βάση το ηχόχρωμά τους, χωρίζονται σε ανδρικές, γυναικείες και παιδικές. Πάμε να ακούσουμε διάφορες φωνές να τραγουδούν κι εσείς μαντέψτε από που προέρχονται, ναι;;
Όπως διαπιστώνουμε κι από τα παραπάνω μουσικά αποσπάσματα, η ανθρώπινη φωνή είναι ένα εκπληκτικό μουσικό όργανο, το οποίο το έχουμε πάντα μαζί μας!!
Όταν τραγουδούν πολλοί άνθρωποι μαζί, δημιουργείται μια χορωδία. Συνήθως οι χορωδίες είναι μεικτές, δηλαδή αποτελούνται από άνδρες και γυναίκες αλλά υπάρχουν κι οι παιδικές χορωδίες!
Για ακούστε μία μεικτή χορωδία:
και μία παιδική:
Τέλος, ακολουθεί ένας σύνδεσμος από το διαδραστικό μας βιβλίο, όπου μπορείτε να πειραματιστείτε φτιάχνοντας ρυθμούς beatbox (τέχνη όπου χρησιμοποιώντας το στόμα, τα χείλη, τη γλώσσα, τη φωνή, τη ρινική κοιλότητα και τον λαιμό, μιμούνται μουσικά όργανα κατά κύριο λόγο κρουστά). Όταν μπείτε στον υπερσύνδεσμο, επιλέγετε αρχικά κάτω αριστερά το ''Try web version'', όπου θα εμφανιστούν 7 διαφορετικά ανθρωπάκια. Τα πρώτα 4 είναι δωρεάν, η πάνω σειρούλα δηλαδή. Στη συνέχεια, επιλέγετε τους ήχους από τα κουτάκια κάτω από τα ανθρωπάκια, με το να τα σύρετε τα πάνω σε όποιο ανθρωπάκι θέλετε εσείς. Περιμένετε να φορτώσει ο ήχος κι έπειτα τον ακούτε. Δημιουργείτε έτσι τους δικούς σας συνδυασμούς, τους οποίους μπορείτε να τους αποθηκεύσετε, επιλέγοντας από τις τρεις γραμμούλες πάνω αριστερά το Rec. Με το Reset, ξεκινάτε από την αρχή και με το Auto ακούτε ένα demo της εφαρμογής. Καλή διασκέδαση!!
Πείτε μου, αν θέλετε τις εντυπώσεις σας κάνοντας σχόλιο ή στέλνοντας μου μηνυματάκι!
Πήρα ιδέες από:
  • Διαδραστικό βιβλίο μουσικής γ' και δ' δημοτικού
  • musicmagda.weebly.com (δημιουργός: Μαγδαληνή Καραγκούνη - εκπαιδευτικός μουσικής)
  • YouTube - Παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου '' Θα βρεθούμε ξανά'' , υπεύθυνος καναλιού: Γεώργιος Τσολάκογλου
  • Διαδραστικό βιβλίο μουσικής β΄δημοτικού

3 σχόλια:

  1. Κ.Γιαννη τα τραγουδια στην μουσυκυ ηταν ορεα κλειντι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια;;; Μπράβο παιδάκια μου, αυτό θέλω, να σας αρέσουν και να περνάτε ευχάριστα!!! (κ. Άννα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή