Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ (1/5)

Πρωτομαγιά σήμερα και το έθιμο επιβάλλει βόλτες στην εξοχή, μάζεμα λουλουδιών και δημιουργία μικρού ή μεγάλου στεφανιού που θα το κρεμάσουμε στην πόρτα του σπιτιού.
Πώς όμως προέκυψε αυτό το έθιμο;
Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια.
Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙ
Αυτά που θα χρειαστείτε για να το φτιάξετε είναι φυσικά λουλούδια (τριαντάφυλλα, γαρύφαλλα, μαργαρίτες, ανεμώνες, βιολέτες κι ό,τι άλλο βρείτε) καθώς και πρασινάδα (φτέρες, κισσό, πεύκο, έλατο). Πέρα από τα λουλούδια και την πρασινάδα θα χρειαστείτε και μερικά ευλύγιστα κλαριά από λυγαριά ή κληματόβεργες τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τη βάση του στεφανιού. Αν πάλι δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους κλαδιά ή δεν έχετε τη διάθεση και την όρεξη να τα ψάξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό αλλά ευλύγιστο σύρμα. Επίσης θα χρειαστείτε λεπτό σπάγκο και μεταλλικό σύρμα ανθοδετικής ή πετονιά. Αν τέλος θέλετε να κάνετε ακόμα πιο όμορφο το στεφάνι σας μπορείτε να πάρετε και μερικές κορδέλες ή φιόγκους. Η φαντασία είναι δική σας και μπορείτε να δημιουργήσετε ό,τι επιθυμείτε.

Αφού φτιάξετε τη βάση σας πλέκοντας μεταξύ τους τα κλαριά σας και δημιουργώντας μια κυκλική βάση, αρχίστε να δένετε τα ματσάκια με την πρασινάδα σας πάνω στη βάση. Κόψτε τα κοτσάνια που περισσεύουν και καλύψτε τα κενά που δημιουργούνται με ματσάκια λουλουδιών. Με τον ίδιο τρόπο καλύψτε σιγά-σιγά όλη τη βάση. Αμέσως μετά συνεχίστε βάζοντας μικρά ανθάκια και λουλούδια για να γεμίσετε το στεφάνι σας πριν τοποθετήσετε από πάνω τα πιο μεγάλα. Όσο πιο πολλά βάλετε τόσο πιο όμορφο και πλούσιο θα είναι το στεφάνι σας. Ολοκληρώστε τη δημιουργία σας με μεγάλα λουλούδια (για παράδειγμα τριαντάφυλλα). Αφού τελειώσετε μπορείτε να φτιάξετε με λίγο σπάγκο μια θηλιά για να μπορέσετε να το κρεμάσετε στην πόρτα σας.





2 σχόλια:

  1. κ.Γιάννη έκανα ένα στεφάνι από μαργαρίτες και τριαντάφυλλα.Καλή Πρωτομαγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως το φαντάζομαι θα είναι πανέμορφο! Καλή Πρωτομαγιά, Ευδοξία!

      Διαγραφή